Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Soms is het makkelijk en soms is het wat lastiger.
Vaak begin je gewoon omdat je er zin in hebt, soms omdat je niet anders kunt. Maar waar moet je nu aan denken bij het starten van een bedrijf?

1 Ondernemingsplan: Je kunt een ondernemingsplan schrijven maar dat hoeft natuurlijk niet. Niemand vraagt erom behalve als je een financiering nodig hebt. Maar het kan wel nuttig zijn om je gedachten op papier te zetten en te onderzoeken wat je nodig hebt. Denk aan het financiële plaatje, verzekeringen, competenties enz.

2. Marktonderzoek: Doe marktonderzoek en kijk of je ideeën haalbaar zijn. Maar denk ook eens aan je uurtarief, investeringen, concurrentie enz.

3. Financiën: Bedenk wat je nodig hebt om je bedrijf te starten en te laten groeien. Vergeet daarbij niet wat je privé nodig hebt. De woonlasten en levensonderhoud gaan gewoon door.

4. Bedrijfsnaam: Bedenk een unieke bedrijfsnaam. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar en blijft hangen.

5. Rechtsvorm: Vaak begin je als eenmanszaak. Maar er kunnen situaties zijn om te starten met een andere rechtsvorm. Denk aan aansprakelijkheid waardoor een B.V. een goede stap kan zijn. Of je begint een bedrijf samen met iemand anders. Dan is een V.o.f. vaak een goede keus.

6. Administratie: Als bedrijf moet je je administratie bijhouden. Dat is wettelijk zo geregeld. Dit kun je eenvoudig doen middels een boekhoudpakket. Er zijn meerdere boekhoudpakketten en de eenvoudigste werken vaak online.

7. Algemene voorwaarden en verzekeringen: In de algemene voorwaarden zet je neer wat de rechten en plichten zijn voor u en uw klanten. Verzekeringen heb je nodig om risico’s af te dekken. En vergeet je pensioen niet.

8. Wettelijke eisen: Soms moet je aan beroepseisen voldoen en beschikken over vergunningen.

9. Inschrijving Kamer van Koophandel: Heb je alles op een rijtje gezet? Dan kun je je bedrijf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel geeft de gegevens door aan de Belastingdienst zodat je je BTW nummer ontvangt.

10. Klanten en website: Nu gaan we echt beginnen. Je kunt aan de slag en producten of diensten gaan verkopen. De website zorgt dat je je producten of diensten kunt aanbieden. Vergeet niet dat de klanten niet komen aanwaaien. Je zult er zelf naar op zoek moeten. Soms gaat dit snel en soms duurt het wat langer. Je zult hierin moeten investeren.

Heb je vragen of wil je eens doorpraten? Schroom niet om contact met ons op te nemen via info@rapauw.nl of 06-49702454.