Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen, online en op televisie.

Onderneemster Ilona Lagas, mediator, vraagt zich af hoe het met haar belastingaangifte zit. “Eind van deze maand moet ik als kleine zelfstandige de btw-aangifte doen. Gelden de nieuwe belastingmaatregelen ook voor afdracht btw?”

Wel aangifte, niet betalen

“We moeten een onderscheid maken tussen de aangifte van belasting, dat moet voor de omzetbelasting in principe per maand of per kwartaal, en aan de andere kant het betalen van de belasting”, zegt hoogleraar Peter Kavelaars.

“Voor het doen van die aangifte is geen bijzondere regeling. Die moet gewoon op tijd gedaan worden voor het eind van de maand. Voor de betaling is echter wel een versoepeling aangebracht.”

Betalen van belasting is versoepeld

Dat zit als volgt. Mocht de ondernemer betalingsproblemen ondervinden, dan schiet de overheid te hulp. “Eigenlijk kan, zonder voorbehoud, voor een aantal type belastingen uitstel worden aangevraagd. Dat is voor een periode van drie maanden”, legt Kavelaars uit.

Het gaat dan om de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de loonbelasting en de omzetbelasting. “Verwacht een ondernemer dat de problemen langer duren, dan kan de termijn van drie maanden zelfs verlengd worden.” Dan moet er echter bewijs worden geleverd en dat is voor deze eerste termijn nog niet. 

https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/artikel/5063876/coronavirus-ondernemers-spreekuur-mkb-bedrijven-hulp-vragen