Tarief overdrachtsbelasting nog vaak onduidelijk
Verlaging van de overdrachtsbelasting voor de koop van een huis van 6 naar 2% in 2012 was een mooi gebaar van de overheid. Echter, in de praktijk bestaat er nogal eens onduidelijkheid over welk tarief van toepassing is.
Bij aankoop van een bestaande woning of een stuk grond van een particuliere verkoper moet over de koopsom doorgaans overdrachtsbelasting betaald worden. Vóór 1 juli 2012 was het tarief voor de overdrachtsbelasting altijd 6%. Om de vastzittende woningmarkt een duwtje in de rug te geven heeft de overheid toen het tarief voor de aankoop van een woning verlaagd van 6% naar 2%.
De onduidelijkheid wordt geïllustreerd aan de hand van een paar voorbeelden.
Bij aankoop van een bestaande grondgebonden woning of appartement moet u 2% overdrachtsbelasting betalen. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning heeft u een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting maar moet u wel 21% BTW over de koop-aanneemsom betalen. Bij aankoop van bouwgrond bestemd voor woningbouw van een particulier geldt een tarief van 6%. Is de verkoper van dezelfde bouwgrond een (bouw)ondernemer dan moet er in plaats van overdrachtsbelasting 21% BTW over de koopsom betaald worden.
Dan zijn we er nog niet met de voorbeelden. Koopt u een bestaande recreatiewoning dan is het tarief aan overdrachtsbelasting weer 2%. Koopt u alleen een landje om een caravan op te zetten dan betaald u weer 6%.
Besluit u om een garage of een losse parkeerplaats aan te kopen dan is het van belang dat deze zich in de directe omgeving van uw woning bevindt. Is dit het geval dan neemt de fiscus aan dat de garage/parkeerplaats bij de woning hoort en is het tarief 2%. Als de garage of parkeerplaats honderdvijftig meter verder op gelegen is dan bedraagt het tarief weer 6%.
Het tarief van 2% is ook van toepassing als een professionele belegger een heel blok woningen of een compleet flatgebouw koopt.
Kunt u het allemaal nog volgen ? De notaris is de partij bij uitstek die u precies kan aangeven hoe het nu zit met de overdrachtsbelasting. Heeft u koopplannen en is er twijfel over het overdrachtsbelastingtarief, neem dan eerst contact met ons op. U komt dan beslagen ten ijs en voorkomt dure verassingen en/of naheffingen van de fiscus. Dit geldt ook als u een professionele partij bent en vooraf precies wil weten waar u aan toe bent. De juiste aanvliegroute qua belastingen kan bij een vrij op naam verkoop het verschil maken tussen een winstgevend of verliesgevend project.