Rittenstaat achteraf opstellen?

 

Met een sluitende rittenstaat kunt u een bijtelling voor uw auto van de zaak voorkomen. De rechter heeft daarover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

 

 

Wat speelt er? Het gaat hierbij om een DGA die vanaf 2006 in een auto van de zaak, een BMW 730D, rijdt. Blijkbaar rijdt de DGA weinig privé met deze auto, want er wordt geen bijtelling voor privégebruik verwerkt in de loonadministratie. Tijdens een boekenonderzoek in 2011 blijkt dat de DGA geen sluitende rittenregistratie heeft bijgehouden. De fiscus stelt dan ook dat er ten onrechte geen bijtelling is verantwoord. Aan de BV wordt een naheffingsaanslag loonbelasting met 25% boete opgelegd.

Rittenregistratie achteraf. De DGA probeert met een achteraf opgestelde rittenregistratie aan te tonen dat hij op jaarbasis minder dan 500 privékilometers heeft verreden met de auto. Voor 2006 komt hij uit op 411 privékilometers, net onder de magische grens van 500!

Rittenstaat verworpen. Het Gerechtshof Amsterdam, 29.07.2015 (GHAMS:2015:3051) , kijkt kritisch naar de achteraf opgestelde administratie. Er vallen een aantal zaken op. Zo heeft de DGA voor zijn woon-werkverkeer iedere werkdag 25 kilometer genoteerd. Terwijl de meest gebruikelijke route slechts 9 kilometer bedraagt. Zijn verklaring is dat hij vaak omreed om files te vermijden of een kleine boodschap te doen. Daarnaast geeft de DGA aan dat hij voor de afwisseling regelmatig een andere route naar zijn werkplek nam. Dit komt echter niet tot uiting in zijn rittenregistratie. De registratie wordt daarom verworpen als bewijs. Hierdoor blijft de naheffingsaanslag met boete in stand.

Praktisch ondoenlijk. Deze uitspraak maakt nog maar eens duidelijk dat het achteraf opstellen van een rittenregistratie praktisch ondoenlijk is. De fiscus heeft tegenwoordig dermate sterke controlemiddelen dat iedere kleine afwijking van de werkelijkheid u voor de voeten zal worden geworpen. Zo maakt de fiscus onder meer gebruik van de vaste camera’s van de KLPD die door het hele land hangen. Wat aantekeningen en nattevingerwerk volstaan hierdoor niet meer.

 

Maak wekelijks uw rittenregistratie in orde. Door de sterke controlemiddelen van de fiscus is het achteraf opstellen van een rittenstaat praktisch ondoenlijk geworden.  (bron: Indicator)